Salut Alex,
Inca o data te (va) felicit pentru situl MF 1986.
Parcursul meu dupa absolvire a fost sub o stea norocoasa caci am lucrat in stagiatura in primul rind la IMUT, prin repartitie, (eu credeam ca este Intreprinderea Mecanica de Utilaj Textil)dar era Intreprinderea Mecanica de Utilaj Technologic, in realitate facea podul de la Cernavoda. In localitate exista si o fabrica de textile dar in alta intreprindere. A doua surpriza a fost ca acolo am intilnit 8 din cei 10 absolventi (anul 86) de aeronave (incepeau si ei stagiul acolo). Mai tirziu am realizat legatura intre "aeronave" si "poduri". Ca si ei, pe perioada stagiului am avut ocazia de detasari punctuale la Institutul MF Bucurestila biroul de cercetare proiectare. La rindul lor ei (IMF) m-au initiat in proiectarea "robotilor" de verificare a caroseriilor de la OltCit Craiova. Am facut parte din echipa care a realizat primul brat de precizie micrometrica pentru o deschidere de 2500 mm (manipulator) cu piese 99% romanesti. Rulmentii romanesti de la calea de rulare aveau clasa de precizi 00 si pentru obtinera preciziei de micron in final am avut accordul de a importa rulmenticlasa(000) Japonezi sau Elvetieni(daca mai tin bine minte). Am avut un stagiu si la platforma petroliera Santa (linga Timisoara) pentru intretinere, verificare si calibrare a aparatelor de masura si control din industria petroliera.Interesant dar iarna credeam ca sunt in Canada iar vara in Egipt.
Daca nu te-am plictisit pot sa continui.
La centrala atomo-electrica de la Midia am facut un stagiu pentru reglarea si manipularea unui dispozitiv laser, pentru alinierea pinzelor de gater de la o firma din Alba-Iulia (credeam ca dau de Duca dar na fost sa fie)Dupa incheierea peripleror prin tara am lucrat la ICE-Felix Bucuresti (Filiala Deva),la fabricarea lui HC64(varianta RO a Spectrumului si Cobrei), computer care avea incarcarea programeor in memorie cu unitate de disc sau banda magnetica.
Dupa '91 (deja 5 ani au trecut) schimbarile preturilor calculatorelor datorita importului masiv a determinat firma mama sa lichideze filiala din Deva. Am incercat sa ofer competenta acumulata serviciului de Aparatura medicala din Bucuresti dar ei mi-au raspuns la vremea respectiva ca nu fac angajari de ingineri si n-au vrut sa ma accepte nici ca tehnician. Am inceput sa caut si in afara granitelor si dupa citeva timp am gasit o oportunitate in Belgia. Cam departe de tara si ploua mult dar am avut la dispozitie un an si jumatate misiuni punctuale in domeniul informatic. Sansa, perseverenta si calitatea serviciilor mi-au construit o buna carte de vizita si nu mai cautam eu clienti ci ma cautau ei pe mine. Restul a fost munca, disponibilitate, flexibilitate si foarte mult studiu individual. Din 96 (de asta nu ne gaseam) mî-am adus si familia si pina in ziua de azi lucrez in domeniul IT.
Chiar daca la facultate ne-am intilnit numai din anul 3 (3 ani de TCM inaite) pastrez amintiri placute si dintr-o parte si din alta si tin sa multumesc tuturor, profesori si colegi, pentru intalegerea, disponibilitatea si caldura cu care m-au intimpinat.
Vin in fiecare an in tara, toata luna august. Daca in 2011 organizam ceva m-as bucura foarte mult sa va vad.
Al doilea raspuns este mai scurt.
In Belgia, stat federal, sunt 3 limbi nationale: franceza, flamanda si germana.
Cu drag,
Dan
Salut Dan. Vad ca ai cam cutreierat tara pana sa te stabilesti in strainatate. Ma bucur ca ai succes acolo si, ca multi altii dintre noi, tii sus scoala romaneasca dinaintea "bulibasarii" (citat Bebe).
RăspundețiȘtergereStiu de limbile oficiale din Belgia, dar m-ar interesa dca re dintre ele te folosesti. Oricum sunt cam diferite.
Salut Alex,
RăspundețiȘtergerelimba oficiala in firma unde lucrez este franceza si engleza, dar cum este o firma multinationala, ne intilnim si cu germana, italiana si spaniola.
Vorbesc franceza dar cochetez si cu engleza.
Copiii mei invata insa nerlandeza si engleza la scoala. In nerlandeza (nu vorbesc) dar stiu citeva formule de salut si de politete cotidiana.
Am colegi care au invatat sa-mi raspunda in romana la salut sau cind multumesc. Suntem toti foarte interesati sa cunoastem obiceiurile din tarile de origine si din cind in cind facem mincaruri specifice din tara si mincam impreuna in sala de mese a firmei. Ambianta este buna si impactul cultural(traditii, obiceiuti) foarte interesant.
In general peste tot in Europa scoala (la toate nivelurile) sufera schimbari enorme. De exemplu notele de curs le incarci de pe internet. Tot pe internet trebuie sa transmiti rezultatul la lucrarile de laborator. Au disparut explicatiile cu creta pe tabla si toti profesorii vin cu prezentari PowerPoint. Din ce in ce mai mult contactul uman profesor- elev este inlocuit de calculator -calculator. Ma bucur ca pe vremea cind faceam studiile profesorii ereu pasionati sa-ti transmita informatia prin viu grai, nu ca astazi prin e-mail, le apreciez efortul si pe cit posibil sper sa ramina asa.
Ne mai auzim,
Cu drag,
Dan
P.S.
Pentru evitarea acestei desocializari in firma nu trimit prea multe e-mailuri si prefer sa vorbesc direct cu utilizatorii si chiar si cu furnizorii. Doar interventiile urgente sau la distanta le facem cu metodele moderne.
Ce crezi despre impactul tehnologic asupra vietii cotidiene ? Suferiti de desocializare ?